Rob Peters - Business Intelligence Consultant

DM Haiku:

"Curse Bonferroni 

The harder I look for it

The less it is real" 

(Nigel Clay, Australia )

 

"Prediction is very difficult, especially if it is about the future" (Niels Bohr)

 

"The first rule of discovery is to have brain and good luck. The second rule of discovery is to sit tight and wait till you get a bright idea" -- G. Polya (How to solve it. 1957)

 

links:

Data Mining

Data Mining is een geavanceerde manier van analyseren van een gegevensset. Daarbij wordt gebruik gemaakt van elkaar aanvullende statistische methoden en kunstmatige intelligentie.

Er zijn vele toepassingen: van forcasting tot risico analyse.

 

Het is belangrijk dat de gegevens goed worden voorbereid. Daarom is een Data Warehouse een goede basis voor Data Mining.

 

Bij Data Mining zijn zowel Data Mining deskundigen als materiedeskundigen als datadeskundigen nodig.

 

Publicatie

OLAP en datamining: niet apart maar samen (Jaap Verhees & Rob Peters, DB/M 5, 2003) --- Hoe kan men snel en efficiënt  de interessantste combinaties van meetwaarden en dimensies uit een OLAP-kubus bepalen? Hoe kan men de meeste relevante dimensieniveaus voor een OLAP-omgeving bepalen? Wat te doen wanneer resultaten van datamining snel en flexibel moeten worden geverifieerd? Dergelijke vragen kunnen worden beantwoord door integratie van OLAP en datamining.

 

Zie ook “Gericht informatie zoeken

 

Overig

Wal-Mart (Time 20/1/2003) - Na de lage prijzen zet de Amerikaanse discounter Wal-Mart nu data mining in als wapen tegen de concurrenten. Data mining wordt gebruikt voor voorspeling, voorraad beheer en marketing op een micro-schaal. Zo zullen zelfs winkels in elkaars nabijheid verschillen in hun aanbod. Verkopen worden gerelateerd aan lokale gemeenschappen, maar ook aan klimaatgegevens en schoolvakanties. Verkoopgegevens van de afgelopen 10 jaar zijn hiervoor geanalyseerd. Het resultaat is een grote diversificatie aan producten en een betere aanpassing aan consumenten gedrag.

Reacties? Mail naar info@rob-peters.nl